מדריך להשקעה בנדל”ן בפנמה
בשנים אחרונות בגלל עליית מחירי הנדל”ן בישראל הישראלים התחילו להשקיע בנכסים בחול. פנמה סיטי היא אחת מערי העולם הראשון הפחות יקרות בעולם. היא גם בין הערים המודרניות והמשגשגות באמריקה הלטינית, עם אוכלוסיה של יותר מ- 3,000,000 איש. מערך גורדי השחקים בעיר מזכיר את מיאמי. היא מתפארת באזורי קניות נפלאים, בהם ניתן למצוא כמעט כל מוצר שיוצר בארה”ב. במהלך השנים האחרונות פנמה מוקמה בעקביות ברשימת עשרת המקומות הטובים בעולם לפרישה. קהילה מסבירת פנים, סביבה בטוחה, רמת פשיעה נמוכה, תמריצים מצויינים לפורשים, יחד עם היופי הטבעי, והגיוון האתני בפנמה, פונים למספר הולך וגדל של ילדי תקופת ה- “בייבי בום” מצפון אמריקה ואירופה, אשר מחפשים אחר אופציית פרישה שונה.
כל מה שחשוב לדעת על השקעה בנדל”ן בפנמה
אין ספר שפנמה פחות מוכרת לישראלים ולפי שתחשבו להשקיע בנכס נדל”ן בארץ זאת הינה אינפורמציה כללית:
דולר ארה”ב
מטבע המשמש אמת מידה כללית. תנודות קלות, אם בכלל מול המטבעות המזרח תיכוניים. יוקר המחיה נמוך משמעותי מבמערב אירופה.
אקלים כלכלי
התנועה לכיוון כלכלה פתוחה, והסכמי סחר אפשריים עם מדינות כמו ארה”ב ומקסיקו מעודדים השקעות בפנמה. גם אין הפקעות ממשלתיות או התערבות ממשלתית כמו במדינות לטינו אמריקאיות רבות. ממשלה בעלת אוריינטציה עסקית מועדדת השקעות זרות. ממשלה שמבינה, את הערך של עסקים פרטיים עבור מדינה מתפתחת, תומכת בכל השקעה. ב-1946 האוריינטציה בעלת האופי העסקי של פנמה הובילה להקמת אזור הסיר החופשי קולון, הנחשב לאזור הסחר החופשי השני בגודלו בעולם, אחר הונג קונג. בנוסף מציעה ממשלת פנמה לזרים המשקיעים במדינה תמריצים אטרקטיביים רבים, כמו תושבות חוקית, והקלות מס.
מס רווחי הון
מאז פרסומו של הצו הממשלתי מספר 109 (1970), עברו חוקים רבים המציעים הטבות מס ליזמים. מקובל מאוד כי גם רוכשי נדל”ן נהנים מתמריצים אלה. מס זה ישים במידה וממושה האפשרות של מס העברה בגובה 2% על העברת בעלות נדל”ן, וישנו רווח הוני. מס זה מוסדר גם לפי סעיף 699, ועבור תאגידים הפועלים כמוכרים יחול מס אחיד בשעור של 30% מהרווח, למרות שבעלי המניות הם זרים. אחוז נוסף יתווסף במידה והמוכר הוא מקומי. אם אין רווח על העברת נכס, מס ההעברה על הנכס בשעור 2%, ששולם קודם למכירה, ואשר נהוג לזקוף לכזות המוכר, יואבד.
אזורי השקעה פופולריים
פנמה סיטי הפכה למטרופולין קוסמופוליטי מודרני- ישנם בניינים גבוהים רבים המשקיפים על אוקיינוס ומפרץ פנמה. אזורי מגורים יוקרתיים כמו מרביה, פאיטיה, קוקו דל מאר, פונטה פסיפיקה, וסן פרנסיסקו, מציעים למכירה מגוון טוב של דירות ובתים משותפים. אזורי פרברים באזורי התעלה לשעבר כמו רמות אמדור, בלבואה, אלברוק, וקלייטון מציעים בתים בודדים ובניינים משותפים גדולים ואטרקטיביים. קאסקו ויאחו- העיר העתיקה ביותר על החוף הפסיפי של האמריקות- הפכה למקום נחשק להשקעות נדל”ן. בעידוד הממשלה הפנמית הטבות להשקעות נדל”ו בקאסקו ויאחו במטרה לשקם את מחוז קיאסקו ויאחו ההיסטורי. מחוץ לפנמה סיטי ישנו נדל”ן יפיפה הממוקם ביעדים פופלריים אשר בכללם: צ’יריקי, אל ואיה, ואלטוס דה מריה. ידועות בעיקר באקלים היותר קריר שלהן, הצמחיה המדהימה, והאטמוספירה השלווה הופכים את השקעת הנדל”ן ברמות פנמה לאידיאלית עבור המעוניינים לפרוש לחו”ל. בוקס דל טורו הנה יעד פופולרי נוסף להשקעה בנדל”ן בפנמה. היא ידועה בעיקר בשל מימיה הצלולים, תרבות אנטילית עשירה, ארכיטקטורה על מימית עשירה, ואטמוספירה שלווה. לאחרונה הפכה בוקס דל טורו למרכז משגשג ל”גולים” אירופאים ואמריקאים, כמו גם מספר גדול של תיירים. מחירי הנדל”ן בפנמה, ובמיוחד באזורים אלה של החוף הפסיפי מתייקרים באופן עקבי למדי, וככל שהצמיחה והעניין גדלים, כך גם ערך הנדל”ן.
טווח המחירים של הנדל”ן
הממשלה הפנמית דוחפת לשיקום מחוז קאסקו ויאחו ההיסטורי, ומעודדת השקעה בו, אזור זה מזכיר את ניו אורלינס או רובע סוהו בלונדון לפני שנים, מלא בבניינים בעלי חזות חיננית הזועקים לשיפוץ. מחוץ לפנמה סיטי זמין נדל”ן מצויין ליזמים ואנשים פרטיים. ככל שהמיקום מרוחק יותר כך המחיר סביר יותר, קח בחשבון כי אתה עלול להיות מרוחק משרותים ציבוריים שונים או כבישים. הנדל”ן בבוקס דל טורו מציע נכס יפה על החוף הקריבי. שם חולות זהובים מעוטרי דקלים מקיפים את האיים ומים בטורקיז, במקום בו פוגשים יערות הגשם את האוקיינוס. כאן יוצאות המשפחות לקניות על גבי סירה, ונהנות מספורט מים, ומהיופי הטבעי של מקום מופלא – כדאי כל עוד עדיין אפשר לעמוד במחיר.
מדריך תקציבי: המחירים למטר מרובע בפנמה משתנים בהתאם למיקום (עיר, הרים, חוף), בערים אפשר למצוא מחירים המתחילים ב- 1000$ למטר מרובע בבית משותף. בהרים זה יכול לרדת עד ל- 20$… כן זאת לא שגיאת דפוס, במקרים כאלה אתה עשויים לרצות לבדוק את אפשרויות הגישה לנכס. באזורים רבים בערים אין כבישי גישה, ותחבורה מקומית אינה תמיד בנמצא. בחופים המחירים תלויים באזור. במרחק שעת נסיעה מהבירה, המחירים מתחילים ב- 600$ למטר רבוע, תלוי באיכות החוף והשכונה.
אגרות שרות
התשלומים המחויבים על ידי הנוטריון הציבורי והרשם הציבורי, עבור רישום חוזה קניה/מכירה, מסתכמים בפנמה ב-200-300$ למכירת נדל”ן. עלות הסגירה תלויה בעסקה הספציפית.
לדוגמה: אם הנדל”ן היה רשום אישית על שמו של המוכר, והרוכש מעביר את הרישום על שם חברה פנמית (מומלץ), יכללו מחירי הסגירה:
• אגרה משפטית בסך 1200$ ארה”ב (כוללת: בדיקת בעלות, חוזה קניה/מכירה, סגירה, ושרות העברת בעלות).
• תשלום לרשם הציבורי על העברת בעלות כ- 200-300$.
• דמי השלשה בגובה 0.5%-1% מסכום העסקה (משתנה לפי סכום העסקה).
• דמי רישום תאגיד בגובה 1000$ ארה”ב על הקמת חברה בפנמה.
אם הנכס נמצא כבר בבעלות תאגיד פנמי, והקונה רוכש מניות בתאגיד, אז העסקה תהיה פשוטה, ולא יהיה צורך לשלם לרשם הציבורי על העברת בעלות. במקרה זה יכללו עלויות העסקה:
• תשלומים משפטיים על עסקה בנכס (כוללים: בדיקת בעלות, חוזה רכישת מניות, וסגירה ב800$ ארה”ב).
• חילופי מנהלים/ הסוכן המקומי של החברה (כ- 350$),
• דמי השלשה בגובה 0.5%-1% מסכום העסקה (משתנה לפי סכום העסקה). התשלום לנוטריון והרשם הציבורי ביחד כ- 200-300$ תלוי בעסקה הספציפית.
מיסי העברת בעלות משולמים לרוב על ידי המוכר. דמי השלשה (במידה ונעשה שימוש בחברת השלשה), משולמים בדרך כלל על ידי הרוכש, ונעים בטווח בין 0.5% לבין 1% מסכום העסקה.
משכנתאות: 60%-70% ממחיר הרכישה או משווי השוק המוערך, הנמוך מבינהם. שעור הריבית הוא בין 5.5% ל- 6.5%, בתוספת שנתית של 1% (FECI)
מספר הגולשים: 587
דירוג העמוד:
מדריך נדל"ן - מידע נוסף על השקעות נדל"ן
האם זה הזמן לקנות דירה להשקעה?
נכון להיום יש ירידה במספר עסקאות הנדל”ן, השוק…
איך לבחון השקעה בנדל”ן מניב בארה”ב?
מעבר לים משתרע אולי החלום הכי גדול שלכם,…
תחרות חופשית בשוק עסקאות נדל”ן
שוק חופשי ותחרות חופשית בשוק עסקאות נדל”ן הם…